Зворотній бік TikTok

 Оk, БУМЕР" Зворотній бік TikTok, що потрібно знати батькам? 


 Один із найрозповсюдженіших Інтернет-мемів останнього часу – «Окей, бумер».   Пошук у Google за цими словами видає 65500000 результатів. Мовне кліше активно входить у вжиток, уособлюючи цілком справедливі закиди покоління Z своїм   батькам. Під цим тегом підлітки питають старших про наболіле: недбале ставлення до кліматичних проблем, постійне дорожчання освіти, любов до статуса кво, що стає на заваді соціальним змінам тощо. 


Але головне питання в тому, чи почують бебі-бумери своїх дітей та онуків. Мем, що сигналізує про величезний культурний розрив та непорозуміння між двома поколіннями, розповсюджений в улюбленій  соціальній мережі молоді - TikTok.  Проте  вони  та  їхні  функції все  ще – терра інкогніта для більшості українських батьків.   Аби по-справжньому почути дітей та водночас зрозуміти усі небезпеки, із якими вони можуть там стикнутись, пропоную познайомитись із TikTok ближче.

TikTok - це китайська соцмережа, що дозволяє створювати та поширювати 15   секундні відеозаписи співу, гри чи танців. 41% неймовірних 500 мільйонів активних користувачів           TikTok- молодь від 16 до 24 років. Вона обожнює додаток за можливість    самовираження та активне поле для творчості. Тут можна як записувати власні співи, так і скористатись ефектом дуету з іншим юзером чи lip sync – синхронним співом зі знаменитістю.  


Що ж такого небезпечного у життєрадісних відео на Tik Tok? 


Головниим чином це  - відсутність кордонів, яких може сягнути зображене на  них.   У соцмережі   частішають випадки публікації відео дорослих із сексуальним підтекстом, що містить посилання та заклики перейти на сайти, що містять порнографічні матеріали та такі, які зображають сексуальне насильство над дітьми.  


Але окрім відвертої загрози з боку дорослих, на ризик діти наражають і самі себе. Вони часто не усвідомлюють, для якої різноманітної аудиторії поширюють свої відео, тому можуть публікувати достатньо відверті дописи. За замовчуванням сторінки користувачів TikTok відкриті, і їхні відео може переглядати будь-хто. Ба більше, вони доступні не тільки у мережі, а й по запиту у пошукових системах на кшталт Google. Тобто злочинцям, які збирають матеріали із дітьми задля шантажу, домагань чи кібербулінгу, навіть не обов’язково реєструватись у TikTok. Ці відео легко завантажити, а окремі кадри із них – скопіювати за допомогою знімку екрану.  


Ще один ризик TikTok – це внутрішні платежі. У мережі існує власна валюта – монети, які можна купити за реальні гроші. Нею користувачі розплачуються за   емоджі та діаманти, які можна давати іншим у знак подяки або захоплення їх  роботами. Станом на весну 2019 року, TikTok заробив понад 75 мільйонів доларів на внутрішніх платежах. Підлітки часто витрачають реальні гроші на TikTok-валюту без відома батьків або погодження із ними.  


TikTok вже програв декілька судових справ та із неприємною регулярністю знов і знов притягається до відповідальності урядами різних країн за те, що використовує та продає особисту інформацію користувачів до 13 років. Діти такого віку, за умовами обслуговування мережі, взагалі не можуть у ній реєструватись, а підліткам 13-18 років слід консультуватись із батьками перед цим. Але на практиці це правило не працює, адже TikTok все ще не запровадив дієвого механізму батьківської згоди на реєстрацію. Діти просто додають собі віку, аби зареєструватись там.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Тести, книги і сайти для профорієнтації

“Я НЕ ВМІЮ” АБО ЯК РОЗВИНУТИ МОТИВАЦІЮ

8 порад, що робити, якщо діти грають у жорстокі ігри